De nieuwe liefde van je leven

Printvriendelijke versie

Tien jaar na de scheiding ontmoet je via een datingsite een nieuwe partner. Je ziet het leven weer door een roze bril en weet het zeker: dit is de nieuwe liefde van mijn leven. Na meerdere dates en goede gesprekken is het tijd voor een ontmoeting met de kinderen. Je hebt het geluk waarnaar je op zoek was eindelijk weer gevonden. De tijd verstrijkt en het gelukkige gevoel blijft.

Maar dan?

Gaan jullie samenwonen? Gaan jullie trouwen? En hoe regel je het goed voor de kinderen? Welk deel van je vermogen gaat na je overlijden naar je nieuwe partner en wat blijft over voor de kinderen? En hoe zorg je ervoor dat niets van je zuurverdiende centen bij je ex-partner terecht komt?

Zoals je ziet, zijn er veel zaken waar je aan moet denken als je een nieuwe relatie krijgt. Als er kinderen zijn uit een eerdere relatie, wil je waarschijnlijk niet alleen rekening houden met je nieuwe partner, maar ook met je kinderen. In deze situatie vorm je een samengesteld gezin. Ook voor zulke families is het mogelijk de zaken goed te regelen. Je kan bijvoorbeeld een samenlevingsovereenkomst opstellen of huwelijks-/partnerschapsvoorwaarden maken. Bij samengestelde gezinnen is het van belang ook een testament op te stellen.

In huwelijks-/partnerschapsvoorwaarden of een samenlevingsovereenkomst regel je welke bezittingen en schulden privé zijn en welke bezittingen en schulden worden gedeeld. Wil je bijvoorbeeld alles privé houden? Of wil je liever bijvoorbeeld het huis, de hypotheek en de gezamenlijke rekeningen met elkaar delen? Zulke keuzes hebben gevolgen. Gevolgen bij een eventuele scheiding en gevolgen bij overlijden.

In een testament bepaal je naar wie je bezittingen en schulden gaan als je komt te overlijden. Zo is het mogelijk je nieuwe partner een woonrecht te geven van het huis. Ook kan je diegene benoemen tot erfgenaam. Daarnaast is het mogelijk regelingen te treffen voor je kinderen. Mochten de kinderen iets erven als ze nog minderjarig zijn, dan kan je met een testament voorkomen dat je ex-partner hierover enige zeggenschap krijgt. Het is verstandig in een testament een executeur te benoemen. Een executeur is iemand die onder andere de uitvaart regelt, de nota’s betaalt en de aangifte erfbelasting doet na een overlijden.

De nieuwe liefde van je leven tegenkomen is heel romantisch. Het is wel belangrijk op enig moment afstand te nemen van die romantiek om jullie liefde ook zakelijk te bekijken. Iedere gezinssituatie is anders en er zijn veel mogelijkheden. Een (kandidaat-)notaris bekijkt je situatie vanuit een donkere (niet roze) bril. Willen jullie meer informatie over die mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op.